Teff är ett sädesslag som odlas bland annat i Etiopien och USA. Teff används traditionellt till att laga injera, som är vardagsmat i Etiopien, en form av pannkaka.
Själva sädeskornet är mycket litet, vilket gör att man kan sprida teff över stora områden med bara en handfull korn.
![]()
Historik och odling
Sädesslaget har odlats under lång tid, och det kan ha funnits som odlad gröda i omkring 6 000 år. Man tror då att E. pilosa är dess ursprung. Det är dock osäkert, eftersom släktingen E. aegyptiaca är mycket lik.
I Sverige har försöksodling skett med EU-bidrag, hittills med måttlig framgång. I Etiopien kan skördarna ligga på 9 ton/ha.
På senare år har man uppmärksammat att teff är glutenfritt. I Nederländerna odlas teff och säljs till företag som bakar glutenfritt bröd.
Bästa förutsättningar för odling av teff är 1 800 till 2 100 m ö.h., med en nederbörd av 450 till 550 mm och temperaturer på 10 till 27 °C. Den kräver även dagar på cirka 12 timmar.

